Ook ondergronds ruimtetekort in Den Haag, gemeente grijpt in

27 June 2024, 10:09 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Darpan van Kuik

In een drukke stad als Den Haag is ruimte schaars. Bovengronds is dat duidelijk zichtbaar, maar ook in de ondergrond gebeurt veel. Wortels van bomen, leidingen voor het water en kabels voor internet moeten allemaal een plek krijgen. Met een nieuwe visie op de ondergrond gaat de gemeente Den Haag meer regie voeren over de bodem van de stad.

"De ondergrond vormt het fundament van onze stad", zegt wethouder Robert Barker van Dierenwelzijn, Buitenruimte en Milieu. "Niet alleen is Haagse historie erin terug te vinden, het vormt ook het leefgebied van dieren en helpt bij het opvangen van de effecten van klimaatverandering. De bodem biedt daarnaast ruimte aan wortels van planten en belangrijke infrastructuur voor energie, water en internet. Als we dat wat er in de ondergrond gebeurt goed regelen, hebben we daar bovengronds plezier van, bijvoorbeeld omdat er ruimte blijft voor het planten van bomen."

In de nieuw gepresenteerde visie op de ondergrond beschrijft de gemeente het belang van de bodem. Bij nieuwe ontwikkelingen in de stad wordt voortaan beter rekening gehouden met alles wat onder de grond gebeurt. "Om Den Haag leefbaar te houden is een goede inrichting van de ondergrond essentieel. Denk bijvoorbeeld aan ruimte om water op te vangen. Als die ruimte er niet is, krijg je bovengronds wateroverlast. Met deze visie voorkomen we dit soort problemen en kunnen we blijven bouwen aan een duurzaam en klimaatbestendig Den Haag", aldus Barker.

Keuzes die in de ondergrond worden gemaakt hebben gevolgen voor het groen. Doordat er veel kabels in de bodem liggen, kunnen op sommige plekken in dichtbevolkte wijken geen bomen meer worden geplant. Barker: “We willen dat Den Haag een fijne stad met veel groen is. Bomen zorgen voor de nodige verkoeling tijdens zomerse dagen, vangen water op en maken de stad prettiger voor zowel mensen als dieren. Om dit te bereiken moet er genoeg ruimte zijn voor bomen, ook onder de grond."

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Gemeente Den Haag.

Geschiedenis

De Haagse ondergrond heeft voor veel inwoners een bijzondere betekenis. Dit heeft te maken met de geschiedenis van de stad. Met de grote groei van de stad in de tweede helft van de negentiende eeuw ontstond het onderscheid tussen Hagenaars en Hagenezen. De Hagenaren woonde op het zand, terwijl de Hagenezen op het veen woonde. Op het ‘gezonde zand” werden ruime wijken gebouwd. Op het veen werden de fabrieken en arbeiderswijken gebouwd. In hoge dichtheden zonder parken of plantsoenen.

De 'Visie op de Ondergrond’ wordt nu aangeboden aan de gemeenteraad. Op 4 juli wordt het stuk besproken in de Commissie Leefomgeving van de gemeenteraad. Daarna wordt de visie uitgewerkt in een omgevingsprogramma met concrete maatregelen.